Ξενοδοχείο Βικτώρια: Τοποθεσία - Ξενοδοχείο με θέα την θάλασσα, Μιραμπέλλο, Άγιος Νικόλαος, Λασίθι, Κρήτη, Ελλάδα
Επιλογή γλώσσας:   |  |  |  |  
Αξιοθέατα
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης και λειτουργεί από το 1970. Στις συλλογές του περιλαμβάνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ανατολική Κρήτη, μια περιοχή που εκτείνεται από τα Μάλια μέχρι την Ζάκρο. Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα χρονικά από την Νεολιθική περίοδο (5700 - 2800 π.Χ.) μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους (100 π.Χ. - 400 μ.Χ.). Περισσότερα από 1500 αγγεία της 3ης χιλιετίας π.Χ., πολλά χρυσά και χάλκινα αντικείμενα (από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί στην Κρήτη) κοσμούν τις προθήκες του.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος είναι διεθνές κοσμοπολίτικο θέρετρο και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται στον μαγευτικό κόλπο του Μιραμπέλλου με τα καθαρά και καταγάλανα νερά του, τις δαντελωτές παραλίες του και το υπέροχο κλίμα.
H Λίμνη είναι το ομορφότερο στολίδι της πόλης. Οι θρύλοι φέρουν την Αθηνά και την Άρτεμη να λούζονται στα νερά της. Ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός περίγυρος από κόκκινα βράχια και δέντρα την κάνει μαγνήτη για τους επισκέπτες. Στο μικρό θεατράκι της Λίμνης ντόπιοι και επισκέπτες της πόλης απολαμβάνουν ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Στην πόλη υπάρχουν κοσμικές καφετέριες, γραφικά καφενεία , μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μπαρ και πολλά καταστήματα όπου μπορεί να βρει ο επισκέπτης διαλεχτά είδη παραδοσιακής Κρητικής τέχνης, αντίγραφα αντικειμένων από διάφορα αρχαιολογικά μουσεία, κοσμήματα κεντήματα κ.α.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκκλησία Αγιου Νικολάου
Εκκλησία Αγιου Νικολάου
Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε τον 7ο - 9ο αιώνα κατά την περίοδο της εικονομαχίας.
ΛΑΤΩ-Αρχαία Πόλη
Από τις πιο γνωστές και καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Κρήτης. Κτίστηκε από τους Δωριείς τον 7ου αιώνα π.Χ. Ήκμασε από τον 4ο ως τον 2ο αιώνα π.Χ., και ήταν από τις πλέον ισχυρές πόλεις της Κρήτης. Απέχει 3 χλμ. από την Κριτσά και είναι κτισμένη σε σημείο το οποίο προσέφερε αμυντική κάλυψη, έχοντας θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλου, μεταξύ δύο κορυφών που αποτέλεσαν τις δύο ακροπόλεις της. Έλαβε το όνομά της από την θεά Λητώ μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Είχε δικό της κράτος, νόμισμα, δικό της ημερολόγιο, και επίνειό της ήταν η Καμάρα, ο σημερινός Άγιος Νικόλαος. Θεωρείται η γενέτειρα του Νέαρχου, του μεγάλου ναυάρχου και εξερευνητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΚΡΙΤΣΑ
H Κριτσά είναι ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος σε υψόμετρο περίπου 365 μέτρων. Οι κάτοικοι της είναι απόγονοι της Λατούς Ετέρας, της οποίας τα ερείπια βρίσκονται 3 χλμ. βοριοανατολικά του χωριού. Παρά την επέλαση του σύγχρονου τρόπου ζωής στη σημερινή Κριτσά, η γνήσια τοπική παράδοση αντέχει. Επιβιώνει στην πατροπαράδοτη παραγωγή αγαθών, στην καθημερινή διατροφή, στις συνήθειες και στο ντύσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων, στα ήθη, στα έθιμα, στις γιορτές, στα πανηγύρια και στη λαϊκή τέχνη.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ
Το πιο διάσημο Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης (13ος-14ος αι.) βρίσκεται 9 χλμ. νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό της Kριτσάς. Είναι τρίκλιτος ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Αντώνιο και την Αγία Άννα. Ο χώρος της εκκλησίας είναι γεμάτος από τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αιώνα και εικόνες που θεωρούνται από τις πιο εξαιρετικές της Ελλάδος.ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Το οροπέδιο του Λασιθίου έχει υψόμετρο 850 μέτρα και καλύπτει μια έκταση 25 χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα εύφορο οροπέδιο που φημίζεται για την παραγωγή του σε κηπευτικά και φρούτα. Ο δρόμος που κάνει τον γύρο του Λασιθίου έχει έκταση 23 περίπου χιλιομέτρων και κατά την διάρκεια αυτής της διαδρομής διασχίζει κανείς τα 21 χωριά που είναι κτισμένα σ αυτό. Οι κορυφές του όρους Δίκτη περιτριγυρίζουν το οροπέδιο και δημιουργούν τοπία μοναδικής ομορφιάς. Από το χωριό Ψυχρό του οροπεδίου μπορείτε να προσεγγίσετε το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ
Δικταίο Άντρο
Δικταίο Άντρο
Το Δικταίο Άντρο είναι από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά σπήλαια από τα 3000 στην Κρήτη ή τα 8500 στην Ελλάδα, απέχει 48 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο.Bρίσκεται σε υψόμετρο 1025μ στις βόρειες πλαγιές του όρους Δίκτη, που δεσπόζει στο οροπέδιο Λασιθίου και ολόκληρη την ανατολική Κρήτη, κοντά στο χωριό Ψυχρό. Είναι εντυπωσιακό σπήλαιο πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, φημισμένο ήδη από την αρχαιότητα και αφιερωμένο στη λατρεία του Δία όπου σύμφωνα με το Μύθο γεννήθηκε.
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟΥ
16 χλμ. δυτικά της Kριτσάς σε υψόμετρο 1.150 μέτρων απλώνονται 60.000 στρέμματα πεδινής έκτασης, όπου καλλιεργούνται δημητριακά, λαχανικά, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Χιλιάδες αιγοπρόβατα εκτρέφονται στις πλαγιές του και δίνουν εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ο παράδεισος για τους φυσιολάτρες και ιδανικός τόπος για πεζοπορία. Το Καθαρό παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς διαπιστώθηκε από ερευνητές
παλαιοντολόγους η ύπαρξη απολιθωμάτων νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΟΥΣ (Κολοκύθα)
Η Ελούντα είναι κτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας μινωϊκής πόλης Ολούς, μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρητικής αρχαιότητας, με ιερό, λιμάνι και δικό της νόμισμα. Η ακριβής θέση της Ολούντας τοποθετείται στην περιοχή του Πόρου, δίπλα στις αλυκές, όπου έχουν εντοπιστεί ερείπια μιας βυθισμένης πολιτείας. Η πόλη ήκμασε από το εμπόριο ακονόπετρας, πετρώματος που χρησιμοποιείται για την λείανση μετάλλων, και παραγόταν στα λατομεία στη θέση Καρφί.
ΕΛΟΥΝΤΑ
Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μιραμπέλλου και του Κόρφου. Ένα γεγονός που βοήθησε σημαντικά στην προβολή της Ελούντας ήταν τα γυρίσματα της ταινίας «Στα Κρόσσια του Φεγγαριού» του Ντίσνεϊ το 1964.
ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ (ΚΑΛΥΔΩΝ)
Η Σπιναλόγκα είναι μια μικρή βραχονησίδα, έκτασης 85 στρεμμάτων, στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας του Νομού Λασιθίου, η οποία λόγω της στρατηγικής της θέσης οχυρώθηκε και απέκτησε μέσα στους αιώνες διαφορετικούς ρόλους και χρήσεις.
Το 1579, οι Ενετοί έχτισαν ένα ισχυρό φρούριο στο νησί, πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας ακρόπολης. Οι Ενετοί διατήρησαν τον έλεγχο του νησιού ακόμη και μετά την κατάληψη της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1669, το οποίο παρέμεινε στον έλεγχο τους για σχεδόν μισό αιώνα μέχρι τη συνθηκολόγηση του 1715.
Μετά την αποχώρηση των Τούρκων (1898) από την Κρήτη με απόφαση της Κρητικής Πολιτείας (1904), ορίστηκε ως τόπος διαμονής των χανσενικών (λεπρών) της Κρήτης και αργότερα και ολόκληρης της Ελλάδας. Προπολεμικά περιέθαλπε περισσότερους από 300 χανσενικούς στο λεπροκομείο υπό το όνομα «Άγιος Παντελεήμων», αλλά την δεκαετία του 1960 εγκαταλείφθηκε τελείως.
Το 1970 η νησίδα ανακηρύσσεται προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Αρχίζουν οι ανασκαφές, γκρεμίζονται τα κτήρια του Λεπροκομείου και ξεκινούν έργα συντήρησης στα τείχη. Μερικά χρόνια αργότερα, το επιτυχημένο best seller μυθιστόρημα της Βικτώριας Χίσλοπ «Το Νησί», με κέντρο αναφοράς τη Σπιναλόγκα επιχείρησε με επιτυχία να γκρεμίσει την κοινωνική προκατάληψη αναβιώνοντας μια εποχή που κανένας δεν ήθελε να θυμάται.
Σήμερα, η Σπιναλόγκα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης, με χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ (Γαϊδουρονήσι)
Νήσος Χρυσή-Παραλία
Νήσος Χρυσή-Παραλία
Νήσος Χρυσή-Κεδρος
Νήσος Χρυσή-Κεδρος
Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι με εξωτική φυσιογνωμία που βρίσκεται 8,5 μίλια νότια της Ιεράπετρας. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται καθημερινά με καΐκια που ξεκινούν από το λιμάνι της Ιεράπετρας (10:30 πμ. και 12:30 πμ.). Κύρια χαρακτηριστικά του η ολόχρυση αμμουδιά με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, πλήθος από κοχύλια και το σπάνιο δάσος από κέδρους. Στο νησάκι επίσης υπάρχουν ίχνη Μινωικού πολιτισμού, όπως η μισοβυθισμένη λιμενική προβλήτα. Υπέροχος είναι ο θαλάσσιος πλούτος του νησιού με απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα και χρονολογούνται από 350.000 έως 70.000 χρόνια όταν ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό. Για όλο αυτό το πανέμορφο οικοσύστημα το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους (NATURA 2000).Ανατολικά της Χρυσής υπάρχει ένα άλλο μικρό νησάκι, το Μικρονήσι όπου στις βραχοσπηλιές του βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες.
Copyright © 2009 Victoria Hotel
Designed & developed by WEB-ELiTE.net